Elbilsladdning

Hej!
Arbetet med att bygga om elfördelningen i garagen är nu färdig. Det sista steget med att koppla in styrutrustning samt göra avprovning är nu klar. Tidplanen är att vi skall kunna erbjuda elbilsladdning för de som önskar från och med mitten december. Vi monterar en laddbox på de garageplatser vars ägare önskar en sådan. Garagehyran kommer då att bli ändrad eftersom förbrukningen av el ökar.
Vi kommer att kunna erbjuda laddning på samtliga platser, vi har dock i dagsläget en begränsning på totala antalet laddboxar beroende effektuttaget i vårt kabelnät.
Vi kommer även att ha 4 laddplatser på utomhusparkeringar där det är möjligt att ladda en bil för besökande eller då snabbare laddning önskas. Mer info se nedan.
Bostadsrättsföreningen har erhållit bidrag från Naturvårdsverket med hälften av kostnaden för att installera laddmöjligheter i vår förening.

Att ladda en s.k. Elhybrid bil tar vid normal dagskörning ca 2 timmar (en elbil drar ca 1,5- 2kw/mil). I snitt kör en pendlare i Sverige 15 km.
Om man har en ren elbil så kan tiden bli betydligt längre, de flesta som har sådana bilar laddar på snabbladdningsstationer. Laddtiden beror på hur urladdat det var vid start.

Hur gör du om vill börja att ladda din bil?

  1. Anmäl ditt intresse med garagenummer och namn samt när den skall börja användas. Prata med någon i styrelsen.
  2. Vår montör kommer att installera laddboxen på garageplatsen
  3. Ni får ett klartecken då allt är klart för laddning

Har du laddplats kan du inte samtidigt använda befintligt motorvärmaruttag för ex kupévärmare. (Detta för att vi inte skall få för mycket effekt i våra ledningar)
Observera att laddning med egna laddboxar Ej är tillåten på grund av att våra motorvärmaruttag ej är anpassad för elbilsladdning.

Kostnaden för en garageplats med laddmöjlighet kommer att vara
525 kr/månad (år 2022) inkl. kostnader för el och laddare samt garage.
Baserad på snittkostnad för normalbilist, vi kommer att analysera förbrukning under året för att få rimlighet i avgifter om det blir stora ändringar på elpriser.

Användning av allmänladdare Brf. Norrskenet
Allmänladdarna är avsedda för att besökande eller de som vill ha en tillfällig laddning som är snabbare än de laddare som erbjuds i garagen. Laddarna har en högre effekt 3fas 11kW.

Laddarna är placerade på baksida garage G2 Piteåvägen samt vid parkeringen garage G7 Haparandavägen mitt i området. Se ritning
För att kunna ladda så måste man använda ett s.k. RIFID kort/bricka som det i dagsläget går att hyra per dygn. Priset är 35kr/dygn och betalas via Swish till telefon 070-2914080 och hämtas hos nedanstående personer i styrelsen.

I starten så uppmanar vi att undvika platserna för elbilsladdning så gott det går om ni inte skall ladda en bil.
Har ni frågor om detta med elbilsladdning i Brf. Norrskenet så hör av Er.

Tony Nordström 070-606 99 33
Sonny Lundberg 070-336 22 21
Torbjörn Vikström 070-291 40 80