Elbilsladdning

Elbilsladdning 2023

Laddboxen kan leverera max 16A (3,7kW) vilket innebär att en elbil eller elhybridbil kan laddas under ex. natten. Styrutrustning bevakar så att den totala effekten inte blir för hög. För de som installerar en laddbox kommer garagehyran att öka eftersom elförbrukningen kommer att öka.

Vi erbjuder laddning på samtliga garageplatser, vi har dock i dagsläget en begränsning på totala antalet laddboxar beroende effektuttaget i vårt kabelnät.
Vi har även 4 laddplatser på utomhusparkeringar där det är möjligt att ladda en bil för besökande eller då snabbare laddning önskas. Mer info se nedan.

Att ladda en s.k. Elhybrid (7kW) bil tar vid normal dagskörning ca 2 timmar (en elbil drar ca 1,5- 2kw/mil). I snitt kör en pendlare i Sverige 15 km.
Om man har en ren elbil så kan tiden bli betydligt längre, de flesta som har sådana bilar laddar på snabbladdningsstationer. Laddtiden beror på hur urladdat det var vid start.

Hur gör du om vill börja att ladda din bil?

  1. Anmäl ditt intresse med garagenummer och namn samt när den skall börja användas. Prata med någon i styrelsen.
  2. Vår montör kommer att installera laddboxen på garageplatsen
  3. Ni får ett klartecken då allt är klart för laddning

Har du laddplats kan du inte samtidigt använda befintligt motorvärmaruttag för ex kupévärmare. (Detta för att vi inte skall få för mycket effekt i våra ledningar)
Observera att laddning med egna laddboxar Ej är tillåten på grund av att våra motorvärmaruttag ej är anpassad för elbilsladdning.

Kostnaden för en garageplats med laddmöjlighet kommer att vara 625 :-/månad (år 2023) inkl. kostnader el och laddare samt garage.
Baserad på snittkostnad för normalbilist, vi kommer att analysera förbrukning under året för att få rimlighet i avgifter om det blir stora ändringar på elpriser.

Användning av allmänladdare Brf. Norrskenet
Allmänladdarna är avsedda för att besökande eller de som vill ha en tillfällig laddning som är snabbare än de laddare som erbjuds i garagen. Laddarna har en högre effekt 3fas 11kW.

Laddarna är placerade på baksida garage G2 Piteåvägen samt vid parkeringen garage G7 Haparandavägen mitt i området. Se ritning
För att kunna ladda så måste man använda ett s.k. RFID kort/bricka som det i dagsläget går att hyra per dygn. Priset är 75kr/dygn och betalas via Swish till telefon 070-2914080 och hämtas hos nedanstående personer i styrelsen.

Vi uppmanar  att ni undviker platserna för elbilsladdning så gott det går om ni inte skall ladda en bil.
Har ni frågor om detta med elbilsladdning i Brf. Norrskenet så hör av Er.

Tony Nordström 070-606 99 33
Sonny Lundberg 070-336 22 21
Torbjörn Vikström 070-291 40 80